Felgyorsult világban élünk minél előbb akarunk mindent és minél gyorsabban

Nagy a hajtás, a verseny, a teljesítménykényszer

 

A napi életvitelünkhöz már szinte hozzákapcsolódik a stressz, a frusztráció, mely gyakran állandósul is.

Ez azonban nem csak a pszichés egészségünkre van negatív hatással, hanem a termékenységre is- nem véletlen az, hogy egyre többen szenvednek attól, hogy hónaptól hónapra negatívat mutat a terhességi teszt.

Hogy pontosan miként is függ össze a meddőség, a teherbeesési nehézségek a hormonzavarokkal, a stresszel, arról Sebestyén Tímea, a Pranagarden megálmodója és tulajdonosa beszélt. 

Ami mindent felborít a Prolaktin

A termékenységi zavarok hátterében több probléma is állhat, ám igen gyakran az agyalapi mirigy által termelt prolaktin a fő bűnös, melynek túltermelődése igen szorosan összefügg a stresszes életmóddal. Szintjének mérése sajnos sok esetben kimarad a meddőségi vizsgálatok során, pedig nem ritkán ez okozza a sikertelen hónapokat, a kudarcokkal végződő lombik kísérleteket.

Mi is az prolaktin?

Mi is az prolaktin? Terhességi, anyasági hormonnak is nevezik, mivel alap esetben csupán minimális mennyiségben termelődik, ám ha a nő váradós, illetve szoptat, akkor a szintje megemelkedik, mivel támogatja mind a terhességet, mind a tejelválasztást.

Viszont emellett számos más hormonra is hat, így, ha megváltozik a mennyisége, akkor dominószerűen döntheti a több másik hormonszintünket is.

A prolaktinszint megemelkedésének fő oka a stressz. A rohanó, stresszel teli életünkben nagyon fontos szabályozó feladata van, hiszen gyakorlatilag ez a hormon vezérli le a mindenkori kihívásokat, napirendünket.

Viszont, mivel felgyorsult az életmódunk, le vagyunk terhelve, a stressz a mindennapi életünk része, az agyalapi mirigy feszített üzemmódban dolgozik, nagy mennyiségben termeli a prolaktint, és gyakorlatilag beáll egy fokozott hormontermelésbe.

Ezzel azonban az a baj, ha magas a prolaktin szint, az olyan változásokat generál (többek között csökkenti a nemi hormonok szintjét), melyek megakadályozzák a teherbeesést (ezért ritka az, ha valaki úgy esik teherbe, hogy még javában szoptat, mivel akkor még magas a mennyisége).

A pajzsmirigy segítségével állítja be a szervezetet egy ritmusra, a szükséges tápanyagot pedig a cukor-inzulin anyagcsere biztosítja (vagy biztosítaná).

A pajzsmirigy segítségével állítja be a szervezetet egy ritmusra, a szükséges tápanyagot pedig a cukor-inzulin anyagcsere biztosítja (vagy biztosítaná). 

A prolaktin egy sorrendiséget állít fel a szervek között, hogy mi élvez elsőbbséget, mi kevésbé.

Mivel mindig a „gazdaszervezet” túlélése, a stressz leküzdése a prioritás, és háttérbe kerül a termékenység, hiszen nem szolgálja a túlélést- magyarázza Sebestyén Tímea.

A magas prolaktinszint mellett ezek az endokrin zavarok fordulnak elő gyakran: 

  • Pajzsmirigy alulműködés (a TRH a TSH növelése mellett a prolaktinszint emelkedését is okozza)
  • Inzulinrezisztencia
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • Mellékvese zavarok

Megfelelő stresszkezelés, gyógyszer segíthet

A magas prolaktinszint hátterében bár állhat az agyalapi mirigy jóindulatú daganata, ám gyakoribb, amikor a túlhajszoltság okozza a problémát.

Éppen ezért a fontos a prolaktin csökkentéséhez a megfelelő stresszkezelés elsajátítása (akár pszichológus segítségével), valamint orvosi javallatra gyógyszeres kezelés is lehetséges. Daganat esetén annak méretétől, elhelyezkedésétől, a hagyományos terápia hatékonyságától függően akár műtéti megoldás is indokolt lehet.

Fontos tudni, hogy az említett hormonzavarok mindegyike okozhat teherbeesési nehézségeket/meddőséget!