Az éttermekben való viselkedés nem csupán arról szól, hogy megfeleljünk a társadalmi normáknak

 

 

Sokkal inkább arról van szó, hogy a hozzáértő és tiszteletteljes viselkedés által pozitív benyomást keltsünk, és kellemes környezetet teremtsünk magunk és mások számára

 

 

A következőkben megosztjuk a legfontosabb éttermi etikett szabályokat az Erzsi Mama konyhája segítségét kérve, amelyek segítenek abban, hogy a következő éttermi látogatásod során magabiztosan és udvariasan viselkedhess.

 

1. Az érkezés

 

Az éttermi etikett már az érkezéssel kezdődik. Ha egy népszerű éttermet választottál, érdemes előre asztalt foglalni, hogy elkerüld a kellemetlen meglepetéseket. Ha valami közbejön, ne felejtsd el lemondani az időpontot! Mindig legyen pontos, és ne késs több mint 10 percet.

Tipp: Ha nincs foglalásod, várj a bejáratnál, hogy egy hostess vagy pincér odamenjen hozzád, aki majd tájékoztat arról, hogy van-e szabad asztal vagy mennyi időt kell várni.

 

2. Ki lépjen be először az étterembe?

 

Az éttermi etikett szerint a férfi lép be először az ajtón, és kezdeményez párbeszédet a személyzettel. A nő azután lép be, amikor a férfi már belépett. Ezt követően a hostess vagy pincér vezeti a vendégeket az asztalhoz.

 

3. Az asztalnál

 

Az asztalhoz érve a férfi, a hostess vagy a pincér kihúzza a hölgy székét, majd mikor a hölgy leült, visszatolja a széket. Az asztalnál való ülés sorrendjét a protokoll határozza meg, ahol a férfi ül a legrosszabb helyre, az ajtónak háttal.

Tőle jobbra ül a nő, majd a másik férfi, és végül neki a jobbján az első férfi felesége. Mindig azt ülteti az ember a jobbjára, akit meg akar tisztelni.

 

4. A kabát és a táska elhelyezése

 

Az étteremben a kabátot és a táskát a fogason vagy a szék háttámláján kell elhelyezni. A hölgy kabátját a férfi, vagy a pincér segíti le és helyezi el a fogason. A táskájának elhelyezéséhez a pincér nyújthat segítséget, azonban azt semmiképpen ne tegye a földre!

 

5. A kommunikáció

 

A felszolgálók általában magázódnak a vendégekkel, ezért illik, ha te is magázódsz velük. Amikor rendelsz, először vedd fel a szemkontaktust a pincérrel, majd „legyen szíves” megszólítással kezdeményezz vele beszélgetést.

 

6. Az étlap és a rendelés

 

Az étel, valamint a bor rendelése általában a férfi feladata. A nő neki mondja el, hogy mit szeretne. Természetesen, ha a nő kéri, a férfi lemondhat erről a jogáról.

 

7. A szalvéták használata

 

Az elegáns éttermekben általában damaszt szalvétát tesznek eléd, amit az étkezés megkezdésénél az ölödbe kell teríteni. Az étkezés végén a damaszt szalvétát össze kell gyűrni és a papírszalvétához hasonlóan a tányér bal oldalára kell tenni.

 

8. Az evőeszközök használata

 

Az evőeszközök használatával is üzeneteket küldhetsz a pincérnek. Ha félbeszakítod az étkezést, de még szeretnéd folytatni, a villát és a kést keresztbe kell helyezned a tányéron. Ha viszont befejezted az étkezést, akkor helyezd egymás mellé az evőeszközöket.

 

9. A bor fogyasztása

 

A bor fogyasztása során a férfi az, aki a palackozott bort először megkóstolja. A poharat a száránál megfogva először megnézi az ital színét, majd meglötyögteti, beleszagol és egy kis kortyot megízlel. Ha megfelelőnek találja, biccentéssel jelzi ezt a pincérnek.

 

10. A távozás

 

A vacsora végén a férfi vagy a pincér segíti fel a hölgyet a székből, majd felsegítik rá a kabátot. Az elköszönést követően a férfi megy ki először az étteremből és tartja a hölgynek az ajtót.

 

11. A fizetés

A számlát általában a férfi fizeti ki. Ha a találkozó nem randevú, hanem üzleti találkozó, akkor a felek megbeszélik, ki fog fizetni. Ne felejtsd el, hogy illik minimum 10% borravalót hagyni!

A számlát általában a férfi fizeti ki. Ha a találkozó nem randevú, hanem üzleti találkozó, akkor a felek megbeszélik, ki fog fizetni. Ne felejtsd el, hogy illik minimum 10% borravalót hagyni!

 

12. Az illem betartása

 

Az éttermi etikett betartása nem csupán a saját komfortérzetedet javítja, hanem a többi vendégét is. Ezeknek a szabályoknak a betartásával biztos lehetsz benne, hogy a következő éttermi látogatásod során kellemes és udvarias benyomást teszel.

Ezek a szabályok nem csupán a magánéletben, hanem az üzleti életben is nagyon hasznosak lehetnek. Ha betartod őket, akkor biztos lehetsz benne, hogy a következő éttermi látogatásod során magabiztosan és udvariasan fogsz viselkedni.