A tető az egyik legfontosabb része az otthonunknak, hiszen megvédi a házat az időjárás viszontagságaitól, a hőveszteségtől, a beázástól és a károkozóktól

 

 

A tető azonban idővel elhasználódik, megrongálódik, vagy elavul, ezért szükség lehet a tetőfelújításra vagy a tetőcserére

 

 

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért érdemes lecserélni vagy felújítani a palatetőt, és milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a tetőfelújítás során.

 

Miért érdemes lecserélni vagy felújítani a palatetőt?

 

A palatető egy régi és elterjedt tetőfedési forma, amely azbesztből, cementből és színezőanyagokból készült lapokból áll. A palatetőnek számos előnye van, például olcsó, könnyű, tűzálló, vízálló, szigetelő és tartós.

Azonban a palatetőnek számos hátránya is van, például:

Az azbeszt egészségkárosító hatású, ami rákkeltő, légzőszervi és bőrbetegségeket okozhat.
A pala idővel elszíneződik, elporlad, repedezik, törik, vagy lecsúszik a tetőről, ami beázást, hőveszteséget, zajt, esztétikai problémákat és balesetveszélyt jelent.

A palatető bontása, kezelése és elszállítása szigorú szabályokhoz kötött, és magas költségekkel jár. A palatető nem alkalmas a napkollektorok, a tetőablakok, a tetőtéri teraszok és a tetőkertek kialakítására.

Ezek alapján látható, hogy a palatető lecserélése vagy felújítása számos előnnyel jár, például:

Megszabadulunk az azbeszttől, és javítjuk az egészségünket és a környezetünket. Megelőzzük a beázást, a hőveszteséget, a zajt, az esztétikai problémákat és a balesetveszélyt. Csökkentjük a tetőfelújítás költségeit és időtartamát.

 

Növeljük az otthonunk értékét, komfortját és korszerűségét

 

Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a tetőfelújítás során?
A tetőfelújítás során több lehetőség közül választhatunk, attól függően, hogy milyen állapotban van a palatető, és milyen igényeink és elvárásaink vannak.

A leggyakoribb lehetőségek a következők:

Palatető felújítás bontás nélkül. Ez a legköltséghatékonyabb és leggyorsabb megoldás, amely akkor alkalmazható, ha a palatető még megfelelő állapotban van, és csak a víz-zárását és a megjelenését szeretnénk javítani.

A palatető felújítás bontás nélkül úgy történik, hogy a régi palatetőt alaposan megtisztítják, majd egy speciális szigetelőanyagot olvasztanak rá, amely 100%-os víz-zárást biztosít, és színtartó, cseréphatású mintázattal rendelkezik. A palatető felújítás bontás nélkül általában 2-3 munkanap alatt elvégezhető, és 35-40 évig tartó védelmet nyújt.

Palatető felújítás zsindelyezéssel. Ez egy korszerű és esztétikus megoldás, amely akkor alkalmazható, ha a palatető már rossz állapotban van, és szeretnénk egy könnyű, tartós és szép tetőfedést.

A palatető felújítás zsindelyezéssel úgy történik, hogy a régi palatetőt megtisztítják, majd egy bitumenes szigetelőlemezt helyeznek rá, amelyre a kiválasztott zsindelyt rögzítik. A zsindely egy olyan tetőfedő elem, amely üvegszövetből, bitumenből és színezett kavicsból készül, és különböző formákban és színekben kapható. A palatető felújítás zsindelyezéssel általában 4-5 munkanap alatt elvégezhető, és 20-30 évig tartó védelmet nyújt.

 

Palatető cseréje új tetőfedéssel

 

Ez a legdrasztikusabb és legdrágább megoldás, amely akkor alkalmazható, ha a palatető már annyira elhasználódott, hogy nem javítható, vagy ha teljesen más típusú tetőfedést szeretnénk.

A palatető cseréje új tetőfedéssel úgy történik, hogy a régi palatetőt lebontják, elszállítják, majd a tetőszerkezetet megerősítik, és a kiválasztott új tetőfedést felhelyezik. Az új tetőfedés lehet például cserép, lemez, fa, nád, zsúp, vagy akár napelem is. A palatető cseréje új tetőfedéssel általában 7-10 munkanap alatt elvégezhető, és 50-100 évig tartó védelmet nyújt.

 

Összefoglalás

 

A tetőfelújítás egy fontos és hasznos beruházás, amely megvédi az otthonunkat, javítja az egészségünket, növeli a komfortunkat, és csökkenti a rezsiköltségeinket. A palatető lecserélése vagy felújítása különösen ajánlott, hiszen megszabadulunk az azbeszttől, megelőzzük a beázást, növeljük az otthonunk értékét, és korszerűsítjük a tetőfedésünket.

A tetőfelújítás során több lehetőség közül választhatunk, attól függően, hogy milyen állapotban van a palatető, és milyen igényeink és elvárásaink vannak. A leggyakoribb lehetőségek a palatető felújítás bontás nélkül, a palatető felújítás zsindelyezéssel. www.tetozo.hu