A reggeli napfény nemcsak a madarakat fakasztja dalra, de a nedvkeringés is megindul a növényekben

Eljött hát az idő elkezdeni a tavaszi mezőgazdasági munkálatokat a kiskertekben és a nagy gazdaságokban egyaránt

Az utóbbiról egyebek mellett a téma szakértőjét, a Krimzon Kft-t kérdeztük

A Krimzon Kft. mezőgazdasági és feldolgozógépek mellett palánta forgalmazással is egyaránt foglalkozik, továbbá a Michalak gépek magyarországi forgalmazója.

Milyen arányban oszlanak meg a tevékenységek az ágazatok között?

Milyen arányban oszlanak meg a tevékenységek az ágazatok között?

A mezőgazdaságot kihívások elé állítja, innovatív megoldások kutatására sarkallja a klímaváltozás.

Hogy sikerül megbirkózni a vízhiánnyal és az egyre forróbb nyarakkal?

A klímaváltozás egyre erősebben érezhető és erre készülünk is. Egyrészt a növénytermesztésben olyan fajtákat keresünk, amelyek szárazságtűrőek, másrészt talajjavító intézkedéseket teszünk. Az öntözéshez létezik a megfelelő infrastruktúra.

A talajjavítás szempontjából mit jelentenek a klímaváltozás orvoslására tett lépések?
A vízbefogadó, vízmegtartó képességét kell növelni a talajnak. Az Európai Bizottság 2018-ban pályázatot írt ki kutatás-fejlesztés témában, amelyben ez a lehetőség is benne szerepel.

A gyakorlatban, hogyan zajlik az innováció?
Egy részről talajtakarással nyári és őszi takarónövény vetéssel óvjuk a földet a kiszáradástól, más részről próbáljuk kevésbé forgatni. Szántás helyett talajlazítást, szellőztetést ajánlunk.

Ebből kifolyólag sokkal kisebb lesz a szén-dioxid veszteség, a szén és a nitrogén benne marad a talajban. Az így megnövekedett humusztartalom több vizet tud tárolni. Mindehez kapcsolódik egy irányított humuszkészítési, kiszórási gyakorlat, ami két hónapos időintervallumban napi szintű komplex feladatvégzést igényel.

Enyhe tél, hóhiány, a hideg évszakot átvészelő kórokozók, esős időszak – a mezőgazdaságban minden mindennel összefügg, és akár az egész idényre, a várható termésre hatással lehet egy laikus számára jelentéktelennek tűnő körülmény.

A gazdák ezúttal a gyenge tél következményei miatt aggódnak

A gazdák ezúttal a gyenge tél következményei miatt aggódnak

Az enyhe tél nemcsak az egészségünket nem kímélte, hanem a mezőgazdasági területeknek sem kedvezett. A Krimzon Kft arról számolt be, hogy az elmúlt időszakban a hőmérsékletek az átlagnál magasabbak voltak, így minden bizonnyal a földben sok kórokozó túlélte a telet.

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy nagyobb kárt fognak okozni tavasszal, nyáron, hiszen ahhoz, hogy fejlődni tudjanak megfelelő hőmérsékletre és páratartalomra van szükség. Az viszont feltételezhető, hogy az átlagosnál több növényvédő szer használatára lesz szükség 2023-ban.

Szintén az időjárással kapcsolatos, hogy a télen bár volt elég csapadék, de sajnos nem teltek fel a föld víztartalékai.

Pedig – mint a Krimzon Kft magyarázta – a tél végi, tavasz eleji enyhülés idején kellett volna feltöltődniük a talaj víztartalékainak, hiszen az említett időszakban még nincs párolgás és a növények sem használják intenzíven a vizet. Éppen ezért egész évben gondot okozhat a gazdálkodóknak, hogy ezúttal elmaradt a tél végi vízutánpótlás.